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DECISION 

[1] The appeal is allowed. The Claimant is not employed in teaching, and as such, is not 

disentitled from receiving benefits under section 33 of the Employment Insurance Regulations 

(Regulations). 

OVERVIEW 

[2] The Claimant worked for the Province of Nova Scotia, through one of their school 

boards, as an early childhood educator in their non-compulsory, play-based, pre-primary 

program for three to four-year-old children. 

[3] The Claimant requested benefits under the Employment Insurance Act during the summer 

months. 

[4] The Canada Employment Insurance Commission (Commission) determined that the 

Claimant was employed in teaching, and because she did not fall within one of the exceptions 

that would entitle her to benefits during a non-teaching period, they disentitled her from 

receiving benefits under section 33 of the Regulations. 

[5] I must decide if the Claimant was employed in teaching. 

ISSUES 

[6] Does the Claimant’s work as an early childhood educator in the Nova Scotia pre-primary 

program qualify as “teaching” as defined in the Regulations?  

ANALYSIS 

[7] A claimant who is employed in teaching for any part of their qualifying period is only 

entitled to receive benefits for a week of unemployment that falls within a non-teaching period if 

they prove, on a balance of probabilities, that they fall within one of these exceptions: 

a) their contract of employment for teaching has terminated; 

b) their employment in teaching was on a casual or substitute basis; or 
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c) they qualify to receive benefits in respect of employment in an occupation other than 

teaching.1   

[8] It is undisputed that the Claimant requested benefits during a non-teaching period, and 

that she does not fall within one of the exceptions. The issue is whether the Claimant was 

working in the occupation of teaching. 

Does the Claimant’s work as an early childhood educator in the Nova Scotia pre-primary 

program qualify as “teaching” as defined in the Regulations?  

[9] No. The Claimant was not employed in teaching as defined in the Regulations.  

[10] The Regulations broadly define “teaching” as the occupation of teaching in a pre-

elementary, an elementary or a secondary school, including a technical or vocational school.2 

[11] The Commission argued that the Claimant’s work as an early childhood educator is 

teaching, and therefore, because she does not fall within one of the three exceptions, she is not 

entitled to receive benefits for the summer non-teaching period. 

[12] The Claimant argued that she was not teaching, and therefore, she should not be 

disentitled from receiving benefits. 

[13] I agree with the Commission that the Claimant works in a pre-elementary setting, 

however, I agree with the Claimant that she is not employed in teaching as defined by the 

Regulations.  

[14] I find that the Claimant is not employed in teaching because she does not instruct the 

children in her care. She does not provide instruction in reading, writing or arithmetic, or teach 

any lesson plans.   

                                                 
1 Section 33(2) of the Regulations 
2 Subsection 33(1) of the Regulations. See also Canada (Attorney General) v. Lafrenière, 2013 FCA 175. 
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[15] I find that the occupation of teaching requires some element of instruction, which is not 

present in the Claimant’s work. The Claimant does not follow a curriculum where the children 

have outcomes to achieve. The children in her care are not marked or graded.  

[16] The Claimant’s work does not entail any aspect of teaching in the usual sense of the 

word. The Claimant works in a play-based setting. There are no desks for the children. The room 

resembles a daycare, with a make-believe area, with dress up clothes and a kitchen, and a 

building area with blocks.  

[17] As explained in a letter from the Acting Executive Director, Early Childhood 

Development, for the Department of Education and Early Childhood Development, Province of 

Nova Scotia (Executive Director), and by the Claimant, as an early childhood educator, the 

Claimant follows the Nova Scotia Early Learning Curriculum Framework. All early childhood 

educators whether employed by a school board or a licenced childcare centre must follow this 

framework. The framework provides guidelines for the implementation of the play-based 

program following the child’s lead. The framework is not subject matter or outcome-based, and 

although the word “curriculum” is in the title, the Framework does not comprise outcomes for 

the children. As the children are not working toward any specific outcome, the Claimant does not 

mark or grade children.  

[18] I find that the children not having to achieve outcomes, and not being graded, is strong 

evidence that the Claimant is not instructing or teaching the children.  

[19] The Commission pointed out that the Claimant works for the Provincial government 

through the school board. I find that this is not a compelling argument that the Claimant is 

teaching because school boards employ many non-teaching personnel, such as custodians, and 

librarians. 

[20] I find that the fact that the program operates from a school building is not a compelling 

argument that the Claimant is teaching because many people work in the school who are not 

employed in teaching, such as coaches of after-school sports, and early childhood educators 

working in YMCA programs operating from schools. The Executive Director explained that the 
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program operates from school buildings because it is cost-effective, and helps children adapt to 

the public school system when they enter primary.  

CONCLUSION 

[21] The Claimant is not employed in teaching because she does not teach or provide 

instruction to the children in her care. Accordingly, the Claimant is not disentitled from receiving 

benefits under section 33 of the Regulations. 

[22] The appeal is allowed.  
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